SECRET OF THE ASYLUM

Sherlocked Homes, Χαλάνδρι  
   Aristotelous 65, Chalandri, 15232 - Show Map

   90 Minutes
   2 - 5

96.6%
1:24:00
83.27%

  Reviews
4.5 Excellent

Puzzles / Quests

4.5

Atmosphere / Plot

4.0

Staff / Gamemaster

5.0

Θα ξεκινήσω με ένα disclaimer και συγγνώμη στους ανθρώπους της εταιρείας, γιατί δεν αφορά την αντικειμενικά πολύ ωραία δουλειά σας, αλλά τους παίκτες.

Ρε παιδιά! Οι κριτικές/βαθμολογίες υπάρχουν για κάποιο λόγο! Δε θα σας βάλουν σε μαύρη λίστα οι εταιρείες αν δε βάλετε 5 σε όλα, ούτε θα σας αγαπήσουν περισσότερο αν το κάνετε. Δείξτε λίγη αντικειμενικότητα, ειδικά όσοι για να βάλετε 4.5 πρέπει να καταρρεύσει το δωμάτιο στο κεφάλι σας!

Το παιχνίδι έχει μέση βαθμολογία 4.9/5 με 91 κριτικές, 65(!) εκτων οποίων είναι "5 σε όλα"!. Ενδεικτικά για τη σύγκριση, το πραγματικά συγκλονιστικό Cursed Willy της ίδιας εταιρείας - 4ο αγαπημένο μου σε 180 δωμάτια - έχει 4.8/5.

Έχοντας πλέον παίξει το Secret of the Asylum ξέρω πως είναι πάρα πολύ ωραίο, αλλά όπως και σε μερικές ακόμη περιπτώσεις, από την κατάχρηση του "5 σε όλα" δημιουργούνται περιττές προσδοκίες και ενώ κανονικά θα περνούσες υπέροχα, περιμένεις το κάτι παραπάνω και δεν απολαμβάνεις τα θετικά του παιχνιδιού όσο τους αξίζει. Είναι κρίμα να αδικούμε τα δωμάτια μόνοι μάς!

Στην ουσία τώρα, το Secret of the Asylum είναι ένα δυνατό ατμοσφαιρικό γριφοδωμάτιο. Έχει πολλούς και ποιοτικούς στο σύνολό τους γρίφους, με δύο εξ αυτών - ένα task και μία συνδυαστική αποκωδικοποίηση - να ξεχωρίζουν, ενώ γενικότερα η συνάφεια των γρίφων με την πλοκή είναι έντονη σε βαθμό που απαντάται σπάνια.

Η ατμόσφαιρα είναι τρομερή και όπως θα διαβάσετε και σε άλλες κριτικές, η αίσθηση πως "τώρα θα πεταχτεί κάτι" είναι διάχυτη στο χώρο. Επιπλέον, τα σκηνικά είναι συνεπή και ρεαλιστικά.

Ο μόνος λόγος που βάζω 4 στο κομμάτι ατμόσφαιρα/πλοκή, είναι το κάπως "anticlimactic" φινάλε του παιχνιδιού ως προς την ιστορία, αφού από την αρχή, γρίφοι και πλοκή πηγαίνουν αγκαλιά και ξέρουμε ποιος είναι ο "στόχος" μας για να αποδράσουμε. Ο τελευταίος όμως χώρος, είναι κάπως σουρεαλιστικός (αυτό δεν είναι κακό) και όσα διαδραματίζονται εκεί για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, παρ'όλο που περιλαμβάνουν "στοιχεία" που περίμενες να συναντήσεις, δεν έχουν εμφανή σημασιολογική συνάφεια με τον ίδιο το στόχο, ενώ είναι σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβανόμενα και καθαρά διαδικαστικά. Επιπλέον, μας έλειψε και η αναμενόμενη "καθαρτική" έξοδος από το παιχνίδι.

Τέλος, ο GM ήταν φοβερός στη διαχείριση της ομάδας και των εφέ στο χώρο, με αποτέλεσμα να εμπλουτίσει την εμπειρία μας ως προς το suspense. Ευχαριστούμε πολύ!

 Δημήτρης Βερλέκης,  123 Reviews, Escaped, Aug 2021
4.5 Excellent

Puzzles / Quests

4.5

Atmosphere / Plot

4.0

Staff / Gamemaster

5.0

Ένα ατμοσφαιρικό και με αρκετά horror στοιχεία δωμάτιο. Δημιουργεί το απαραίτητο "άγχος" για να μπει κανείς στον ρόλο του κυνηγημένου, έχοντας ωραία εξέλιξη και μεταβάσεις απο χώρο σε χώρο (ειδικά προς τον τελευταίο). Στο σύνολο του, προσφέρει μια πολύ ωραία εμπειρία με έξυπνους γρίφους και στοιχεία στους χώρους, ενώ τα σκηνικά και τα διάφορα props συνεισφέρουν στην σε αυτή την ατμόσφαιρα κανοντας την πθο υποβλητική και βάζοντας την ομάδα στη σωστή διάθεση.

Δυο σχόλια θελω να κάνω σε αυτό το σημείο. Σε ότι αφορα τον τελευταίο χώρο, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή η ιστορία ειχε πολυ καλή κλιμάκωση με αποτελεσμα να μου εχει χτίσει προσμονή για ένα μεγάλο φινάλε, ήταν περιορισμένο σε διαδικαστικούς θα έλεγε κανεις γρίφους και αποστολές, που τελικά δεν οδήγησαν την ιστορία ακριβως σε κάποιο κλείσιμο... οπότε κάτι μου έλειψε εκεί.
Επίσης το πρωτο δωμάτιο ίσως να ήθελε λίγο φώς ακόμα...

Για τον GM δεν εχω κάποιο σχόλιο 😊

Ευχαριστούμε για την εμπειρία!

 Anna Kavvada,  54 Reviews, Escaped, Aug 2021
4.7 Excellent

Puzzles / Quests

4.5

Atmosphere / Plot

4.5

Staff / Gamemaster

5.0

Ενδιαφέρον γριφοδωμάτιο με έντονη ιστορία και επιβλητική ατμόσφαιρα, παρά την απουσία ηθοποιού. Ξεχωρίζει ένας αρκετά πρωτότυπος, συνδυαστικός γρίφος και μια έξυπνη εφαρμογή "μηχανικής στερεών", ενώ τα ηχητικά εφέ είναι υποδειγματικά.

Μόνο αξιοσημείωτο αρνητικό είναι η έλλειψη κορύφωσης, αφού για τον τελευταίο γρίφο εκτελείται μια τετριμμένη, επαναλαμβανόμενη και χρονοβόρα διαδικασία, χωρίς η ιστορία που χτίζεται ως τότε να ολοκληρώνεται ουσιαστικά.

 Ελένη Καρτσωνάκη,  12 Reviews, Escaped, Aug 2021
  Photo
SECRET OF THE ASYLUM